EÜ követelmények

Állategészségügyi követelmények
 
Terápiás kutyák
A terápiás kutyák munkája során betartandó állategészségügyi normák.

Védőoltások:

A segítő kutyát évente kötelező az oltani veszettség ( lásd. 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet ), parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás és leptospirózis ellen.
Azoknál a kutyáknál, ahol a laborvizsgálat alapján a Microsporum canis okozta fertőzöttség klinikai tünetei fennállnak, a gyógykezelés, gyógyulás majd negatív laborlelet után az oltás megelőző jelleggel félévente kötelező. Az újra munkába állt, és a féléves Microsporum canis elleni oltásban részesülő kutya rendszeres ismétlő oltását leghamarabb két egymást követő negatív vizsgálat után, az állatorvos javaslata alapján fel lehet függeszteni.
Azoknál a kutyáknál, amelyek kennel köhögés fertőzöttség tüneteit mutatják, a gyógykezelés, gyógyulás majd negatív laborlelet és újra munkába állás után az oltás megelőző jelleggel évente kötelező. A rendszeres ismétlő oltását leghamarabb két egymást követő negatív vizsgálat után, az állatorvos javaslata alapján fel lehet függeszteni.

Belső élősködők elleni védelem

A segítő kutyánál 3 havonta kell alkalmazni féreghajtást kombinált hatóanyagú, széles hatásspektrumú anthelmintikummal (hatóanyagai lehetőség szerint praziquantel, és pirantelt (pamoát vagy embonát só), és febantel vagy fenbendazol).

Külső élősködők elleni védelem

A terápiás kutyánál folyamatosan szükséges a külső élősködők elleni védekezés, melynek bolhára és rühatkára mindenképpen, kullancs ellen pedig ajánlottan hatékonynak kell lennie. A megelőzésre bármely hazai forgalomban lévő készítmény használható, a kezeléseket pedig a használt szer hatástartamától függő időközökben kell alkalmazni.
Terápiás foglalkozásokon részt vevő kutyáknál nem szabad bolha és/vagy kullancsnyakörvet alkalmazni, ugyanígy nem javasolt a bolha- és /vagy kullancsirtó por illetve a bolha- és /vagy kullancsirtó sampon használata. Amennyiben a fentiek használatához a gazda praktikussági vagy gazdasági okok miatt ragaszkodik, használatuk azzal a feltétellel engedhető meg, hogy azok a terápiás foglalkozást megelőző három napon belül az állattal nem kerülnek érintkezésbe. A bolha és/vagy kullancsirtó „spot on” készítmény használatát úgy kell időzíteni, hogy azok a terápiás foglalkozást megelőző három napnál korábban kerüljenek alkalmazásra.

Szűrővizsgálatok

A terápiás kutyát félévente teljes állatorvosi fizikális vizsgálatnak kell alávetni, valamint szükséges a bélsár (széklet) parazitológiai és bakteriológiai vizsgálata különös tekintettel a szalmonellára. Az első vizsgálatot úgy kell elvégeztetni, hogy az összes eredmény megérkezésének és leigazolásának ideje legalább egy héttel előzze meg a terápiás kutya munkába állásának időpontját.
Terápiás kutyák esetében amennyiben az aktív terápiás munkában legalább egy év szünetet tartanak, úgy a vizsgálatot a fent leírtaknak megfelelően a munkakezdés előtt el kell végeztetni.
A terápiás foglalkozásokon részt vevő kutyánál a félévente kötelező állatorvosi vizsgálat során a következő szűrővizsgálatokat szükséges elvégeztetni:
bélsár (széklet) vizsgálat – paraziták jelenléte és bakteriológiai tenyésztéses vizsgálat, különös tekintettel a szalmonellára
szőr vizsgálat - külső élősködők, gombás fertőzöttség jelenléte
toroktampon – bakterológiai tenyésztés ( Streptococcus, Staphylococcus, MRSA! ) fertőzésre
Fertőzöttség esetén a kutya csak a kezelés utáni negatív vizsgálati eredmény birtokában dolgozhat újra (kivétel Salmonella és MRSA, ezeknél két egymást követő negatív lelet szükséges).
A terápiás kutya diszplázia szűrése javasolt, de a munkába állásnak nem feltétele, a kutya a vizsgálat eredményétől függetlenül dolgozhat addig, amíg állapota tünetmentes. Amennyiben a kutyán a diszpláziával összefüggésbe hozható tünetek jelentkeznek, akkor állatorvosi szakvélemény kérése szükséges arról, hogy a terápiás munka közbeni fizikai megterhelés okoz-e fájdalmat a kutya számára. Az állatorvos vizsgálata, javaslata és esetleges gyógykezelési protokollja alapján a gazdának józan belátása szerint kell döntenie arról, hogy a kutya milyen programot, milyen terheléssel és feltételekkel vállalhat. Diszplázia műtéten átesett kutyák a teljes gyógyulás után dogozhatnak.

Teendők a kutya betegsége esetén

Ha a terápiás kutya a betegség tüneteit mutatja (levertség, láz, köhögés, hányás, hasmenés), akkor nem szabad vele dogozni, csak az állatorvos által igazolt teljes gyógyulás és tünetmentesség elérését követően.
Amennyiben a terápiás kutya 3 napnál tovább tartó hasmenés, hányás, vagy hurutos köhögés tüneteit mutatja, illetve ha egy egyszerűnek látszó betegségnél az állat nem reagál a szokásos kezelésre, vagy a tünetek rövid idő alatt visszatérnek, akkor a féléves szűrés protokollja (lásd d pont) szerinti felülvizsgálat szükséges.

Általános higiéniai szabályok

Terápiás foglalkozáson csak tiszta kutyával szabad megjelenni, célszerű a foglalkozás megkezdése előtt a kutyák szemét, szájkörnyékét, végbélnyílás környékét és a mancsokat (benti foglalkozás esetén) nedves törlőkendővel áttörölni.

 

 

Segítő kutyák

A vakvezető- mozgássérült-segítő- halló- és egyéb jelző kutyák (továbbiakban segítő kutyák) állategészségügyi normái.

A segítő kutyákat –a terápiás feladatokra kiképzett állatok kivételével- az átadó vizsga előtt kötelezően ivartalanítani kell.

Védőoltások

A segítő kutyát évente kötelező az oltani veszettség ( lásd. 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet), parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás és leptospirózis ellen.

Belső élősködők elleni védelem

A segítő kutyánál 3 havonta kell alkalmazni féreghajtást kombinált hatóanyagú, széles hatásspektrumú anthelmintikummal (hatóanyagai lehetőség szerint praziquantel, és pirantelt (pamoát vagy embonát só), és febantel vagy fenbendazol).

Külső élősködők elleni védelem

A segítő kutyánál folyamatosan szükséges a külső élősködők elleni védekezés, melynek bolhára és rühatkára mindenképpen, kullancs ellen pedig ajánlottan hatékonynak kell lennie. A megelőzésre bármely hazai forgalomban lévő készítmény használható, a kezeléseket pedig a használt szer hatástartamától függő időközökben kell alkalmazni.

Szűrővizsgálatok

A segítő kutyát évente teljes állatorvosi fizikális vizsgálatnak kell alávetni, valamint szükséges a bélsár (széklet) parazitológiai és bakteriológiai vizsgálata különös tekintettel a szalmonellára. A fizikális vizsgálatnak feltétételen részét kell képeznie az ízületekre is kiterjedő vizsgálatnak is. Az első vizsgálatot úgy kell elvégeztetni, hogy az összes eredmény megérkezésének és leigazolásának ideje legalább egy héttel előzze meg a segítő kutya munkába állásának időpontját.

A segítő kutya átadását megelőzően diszplázia szűrés (könyök és csípő) kötelező. Közepes vagy annál súlyosabb eredmény esetében a kutya segítő munkára alkalmazása ellenjavallt. Diszplázia műtéten átesett kutyák a teljes gyógyulás után átadhatók és dogozhatnak.

Adó 1%

431701 321999537850864 473448973 n

A nyilatkozat letölthető itt

Facebook

Támogatóink

 • 168295_554576454593170_390793332_n.jpg
 • 376965_464644153565082_623593251_n.jpg
 • 527972_458069147550024_966846133_n.jpg
 • 971010_554576431259839_1692880546_n.jpg
 • EKMK_logo_021.jpg
 • Eselyek_Haza_logo.jpg
 • gabsztoth.jpg
 • herczegdekor-logo.png
 • img_head_1.gif
 • kis-husse-logo-1JPG.jpg
 • logo_julius_k9_onlineshop_hundeshop.jpg
 • logo_tv_eger-ok.jpg
 • trainer-200.png
 • welcome_logo.gif

Hogyan segíthetsz?

 
Galéria
• Képek és videók

 

Kutyás terápia

• Intézmények
• Vizsgaszabályzat
• EÜ követelmények
• Könyvajánló
 

Kapcsolat

Címünk:
3300 Eger, Bajcsy Zsilinszky utca 9.
E-mail: mondjunkmancsot@gmail.com   
Telefon: +36 30 / 936-9868
© 2017 MondjunkMancsot.info. All Rights Reserved.